Αρχική Σελίδα
ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική Σελίδα I Συχνές Ερωτήσεις I Χρήσιμες Συνδέσεις I Site Map I Επικοινωνία
ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ     ΓΕΝΙΚΑ 
Αποστολή με emailΕκτυπώσιμη μορφή
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Πείτε μας τη γνώμη σας για το νέο site του Νεφρολογικού Ιατρείου Πάτρας

Πολύ καλό
Καλό
Χρειάζεται βελτιώσεις
ΔΞ / ΔΑ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Η  νεφρολογία ήταν για αρκετά χρόνια ένας τομέας της ιατρικής όχι ευρέως γνωστός στο κοινό αλλά παραγνωρισμένος και μέσα στον ίδιο τον ιατρικό χώρο. Η σημασία της βέβαια ήταν γνωστή στους πάσχοντες από νεφρικά νοσήματα και στο περιβάλλον τους. Αναγνωριζόταν και από εκείνους τους συναδέλφους που η άσκηση του επαγγέλματoς, τους  έφερνε αντιμέτωπους με τις ιδιαιτερότητες του χειρισμού και της αντιμετώπισης αυτής της «ειδικής» κατηγορίας, των νεφροπαθών ασθενών.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση τείνει να αλλάξει γεγονός που οφείλεται στην ολοένα και αυξανόμενη επίπτωση της χρόνιας νεφρικής νόσου. Υπολογίζεται ότι ποσοστό που φτάνει ως και το 8% του γενικού πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφή νεφρικής νόσου. Οι κύριες αιτίες που εξηγούν το φαινόμενο σχετίζονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής και είναι η αύξηση της εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη και της αρτηριακής υπέρτασης. Πρόκειται για χρόνια νοσήματα που η διάγνωσή τους πολλές φορές τίθεται καθυστερημένα και η αντιμετώπισή τους συχνά είναι ανεπαρκής οδηγώντας σε μη αναστρέψιμες βλάβες τόσο στο καρδιαγγειακό σύστημα όσο και στους νεφρούς. Ταυτόχρονα όλο και περισσότερα διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα προσφέρονται κάνοντας δυνατή αλλά και πιο σύνθετη τη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη και  υπέρταση ώστε να προληφθούν οι επιπτώσεις τους στην καρδιά, τα αγγεία και τους νεφρούς. 

Εδώ επεισέρχεται ο ρόλος του νεφρολόγου. Σκοπός του πρέπει να είναι η σωστή διερεύνηση, διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση των ατόμων που παρουσιάζουν κάποιο νεφρολογικό πρόβλημα. Επιπρόσθετα μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση, με την αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου για νεφροπάθεια όπως ο διαβήτης και η υπέρταση που ήδη αναφέρθηκαν, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η χρήση διαφόρων φαρμάκων κ.ά.  Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται συνεχής ενημέρωση για τις νέες εξελίξεις που είναι πολλές, αφοσίωση στην επίτευξη των θεραπευτικών στόχων και συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων για την πληρέστερη αντιμετώπιση των ασθενών.

Η δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας λοιπόν, ξεκίνησε από την ανάγκη να γίνει γνωστό το πρόβλημα της χρόνιας νεφρικής νόσου που τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας, καθώς και ο ρόλος του νεφρολόγου στο χειρισμό αυτού του προβλήματος. Επίσης στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση μιας ολοένα αυξανόμενης μερίδας του πληθυσμού που ήδη αντιμετωπίζει ή θέλει να μάθει για να αποφύγει το βάρος μιας δύσκολης και χρόνιας κατάστασης όπως η νεφρική νόσος.  Τέλος, απευθύνεται και σε επαγγελματίες της υγείας, με πιο εξειδικευμένα άρθρα και πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιοδικά.

Επειδή όμως εκτός από την αντικειμενικότητα αλλά και ψυχρότητα της γνώσης, σημαντικό είναι και το ανθρώπινο στοιχείο της επικοινωνίας, έχει δημιουργηθεί η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων και ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών.  Ενώ μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων μπορούν οι αναγνώστες να αποκομίσουν ευχάριστα γνώσεις για διάφορα ζητήματα υγείας και να συμμετέχουν σε δημοσκοπήσεις για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Ελπίζουμε με την πάροδο του χρόνου, με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν και τις προτεινόμενες υποδείξεις, να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα και το εύρος του περιεχομένου αυτής της νέας προσπάθειας.


Νεφρολογικό Ιατρείο Πάτρας

Διάγνωση και αντιμετώπιση νεφρικών νοσημάτων και υπέρτασης

Αγ. Ανδρέου 122 (2ος όροφος), Πάτρα

Μέντζα Δήμητρα, Ειδική νεφρολόγος [Τηλ. 2610224334, 6978 882769]

 


 

Στην συγγραφή των άρθρων συνεργάστηκε ο Δρακόπουλος Αναστάσιος, ο οποίος είναι Ειδικός νεφρολόγος και Διευθυντής της ΜΧΑ "Νεφρολογική Βοιωτίας Α.Ε." στη Λειβαδιά