Αρχική Σελίδα
ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική Σελίδα I Συχνές Ερωτήσεις I Χρήσιμες Συνδέσεις I Site Map I Επικοινωνία
ΝΕΦΡΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ     ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ 
Αποστολή με emailΕκτυπώσιμη μορφή
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Πείτε μας τη γνώμη σας για το νέο site του Νεφρολογικού Ιατρείου Πάτρας

Πολύ καλό
Καλό
Χρειάζεται βελτιώσεις
ΔΞ / ΔΑ
BIOΨΙΑ ΝΕΦΡΟΥ

Η βιοψία είναι η εξέταση στην οποία λαμβάνεται κομμάτι νεφρικού ιστού που μετά από κατάλληλη επεξεργασία παρατηρείται στο μικροσκόπιο. Τα ευρήματα της μικροσκοπικής εξέτασης θα οδηγήσουν στη διάγνωση της νεφρικής νόσου και θα δώσουν πληροφορίες για τη βαρύτητα της προσβολής και την πρόγνωση της. Με βάση τα παραπάνω μπορεί να ληφθούν και αποφάσεις  για τη θεραπεία της πάθησης.

Ενδείκνυται σε επιλεγμένες περιπτώσεις όταν από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται ότι η πάθηση οφείλεται σε νεφρική προσβολή και η διάγνωσή της δεν έχει τεθεί με λιγότερο επεμβατικές εξετάσεις.

Αιματουρία: Αν από την εξέταση των ούρων φαίνεται ότι η αιματουρία είναι σπειραματικής προέλευσης και συνυπάρχει πρωτεϊνουρία >1gr , υψηλή αρτηριακή πίεση ή/και επιδεινωμένη νεφρική λειτουργία .

Πρωτεϊνουρία: Σε περιπτώσεις με μεγάλη άγνωστης αιτιολογίας απώλεια πρωτεΐνης στα ούρα  ή με στοιχεία νεφρικής δυσλειτουργίας.

Νεφριτιδικό σύνδρομο

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια: Σε περιπτώσεις όπου η διάγνωση δεν είναι γνωστή.

Αντενδείξεις

  • Αιμορραγική διάθεση
  • Σοβαρή υπέρταση
  • Πολλαπλές κύστεις αμφοτερόπλευρα
  • Νεφρική μάζα
  • Υδρονέφρωση
  • Ενεργή λοίμωξη ουροποιητικού
  • Μη συνεργάσιμος ασθενής
  • Ρικνοί νεφροί

Προετοιμασία

Έλεγχος πριν την επέμβαση

  • Γενική+καλλιέργεια ούρων για αποκλεισμό ουρολοίμωξης
  • Γενική αίματος για αριθμό ΑΜΠ
  • PT+PTT για πηκτικότητα

Για περιορισμό του κινδύνου αιμορραγίας συνιστάται διακοπή ασπιρίνης και ΜΣΑΦ τουλάχιστον μια ως δύο εβδομάδες πριν την εξέταση. Αν λαμβάνει ουαρφαρίνη ή ηπαρίνη θα πρέπει να γίνει ειδικη συνεννόηση.

Διαδικασία

Η διαδικασία ξεκινά αφού έχει εντοπιστεί ο νεφρός με τη βοήθεια υπερήχου ενώ ο ασθενής βρίσκεται ξαπλωμένος μπρούμυτα. Για αναλγησία εγχύεται τοπικά αναισθητικό.  Για τη λήψη του τεμαχίου του νεφρού χρησιμοποιείται βελόνα που εισέρχεται μέσω του δέρματος, φτάνει στο νεφρό και με ειδικό μηχανισμό λαμβάνει το δείγμα. Ο ασθενής μετά  παραμένει κλινήρης για αρκετές ώρες για παρακολούθηση.

Επιπλοκές

Συνήθως δεν είναι σοβαρές.

Η συχνότερη είναι η αιμορραγία. Σπάνια είναι τόσο σοβαρή που να χρειαστεί μετάγγιση ή χειρουργείο. Όλοι οι ασθενείς έχουν μικροσκοπική αιματουρία αμέσως μετά και αρκετοί παρατηρούν αίμα στα ούρα τους για αρκετές ημέρες μετά την εξέταση. Αν αυτό συνεχιστεί για >1 εβδομάδα τότε μπορεί να χρειαστεί διερεύνηση.

Πόνος: Συνήθως είναι ήπιος και υποχωρεί μετά από λίγες ώρες. Αν επιμένει χρειάζεται διερεύνηση.

Αρτηριοφλεβική επικοινωνία: Αν κατά τη διενέργεια της εξέτασης υποστεί τραυματισμό η αρτηρία και η φλέβα μπορεί να δημιουργηθεί επικοινωνία μεταξύ του που συνήθως υποστρέφει και δε δημιουργεί προβλήματα.