Αρχική Σελίδα
ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική Σελίδα I Συχνές Ερωτήσεις I Χρήσιμες Συνδέσεις I Site Map I Επικοινωνία
ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ     ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
Αποστολή με emailΕκτυπώσιμη μορφή
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Πείτε μας τη γνώμη σας για το νέο site του Νεφρολογικού Ιατρείου Πάτρας

Πολύ καλό
Καλό
Χρειάζεται βελτιώσεις
ΔΞ / ΔΑ
ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η σταδιακή και συνήθως μη αναστρέψιμη έκπτωση της λειτουργίας των νεφρών με αποτέλεσμα να μειώνεται η διηθητική ικανότητα, δηλαδή η λειτουργία μέσω της οποίας αποβάλλονται υγρά και άχρηστες ουσίες από τον οργανισμό.

Όταν η νεφρική ανεπάρκεια φτάσει σε προχωρημένο στάδιο τότε συσσωρεύονται στον οργανισμό υγρά και άχρηστες ουσίες που απειλούν τη ζωή. Ωστόσο στα αρχικά στάδια της νεφρικής ανεπάρκειας υπάρχουν ελάχιστα σημεία και συμπτώματα με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να αγνοούν την ύπαρξη της νόσου μέχρι να χαθεί το 75-80% της νεφρικής λειτουργίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την έγκαιρη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης.

Ο κύριος στόχος της αντιμετώπισης της νεφρικής ανεπάρκειας είναι η θεραπεία του αιτίου της νόσου, το οποίο διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Επίσης βοηθούν και γενικά μέτρα όπως η αντιμετώπιση της υπέρτασης με την κατάλληλη αγωγή και η τροποποίηση των διαιτητικών συνηθειών και του τρόπου ζωής.

Όταν η νεφρική ανεπάρκεια φτάσει στο τελικό στάδιο τότε για να διατηρηθεί ο σθενής στη ζωή είναι απαραίτητη η υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας με εξωνεφρική κάθαρση (αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση) ή με μεταμόσχευση νεφρού.